Moxon Logo

Client / State of Qatar
Budget / Confidential
Stage / Competition [ongoing]

Finalist

This proposal for six VIP guest residences in the West Bay / Leqtifiya area of Doha is a study in spatial and formal luxury.

Each building is conceived as an autonomous interlocking relationship of private internal and external spaces, arranged to provide a range of environments from the convivial and sociable to the contemplative, personal and private. The relationship of the individual residence to its immediate surroundings is an extension of the internal concept – the perimeter wall and built volumes combine to define discrete external rooms that develop in turn from each internal space – each room in the house has its companion external room, maintaining intimacy between enclosed family space and external family space.

In the larger residences this intricate relationship between internal and external spaces is extended with the inclusion of body of water beneath the house. The limits of the pool are defined by the built volume above, with family living spaces projecting out at water level. Spaces between the projected internal rooms are defined as hot pools, plunge pools and chrysanthemum pools with double height voids through the upper levels of the building. The lap pool extends the full 50 metres of the residence and is shaded by planting and the building volume overhead.

The form overlaps and envelops the exterior, providing privacy and creating microclimates around the building at ground, upper and roof levels.