Moxon Logo

Client / Kingdom of Morocco
Budget / GBP30,000,000
Stage / Competition

Architectural Review Future Projects Award 2012

This project for a large Clubhouse complex situated on a coastal site in Safi, Morocco, provides residences, guest accommodation and extensive sports and leisure facilities within a landscaped estate.

The masterplan for the site can be understood on two levels; the external relationship of the complex to the scale of the landscape, and internal relationships between buildings and open spaces within the complex. By employing a strategy of simultaneous excavation and addition, the masterplan is designed around a stratified manipulation of the architectural topography in nested into the landscape topography of the site.

The estate is defined by hard and soft landscaping, with layered excavations following the natural shape of the landscape. Gardens and outdoor leisure areas are integrated into the slope of the site, maximising views outwards to the coast and towards Safi.

At the scale of individual buildings, the project proposes a balance between private and public spaces, with guest accommodation and residences built around private outdoor spaces. The clubhouse comprises a range of hospitality and guest facilities, accommodating events at all scales, from major events to more intimate meetings and gatherings.