Moxon Logo

Client / Architecture Foundation
Budget / N/A
Stage / Competition

Placed Third

This concept design was produced in response to a brief issued by The Architecture Foundation and Building Design magazine that called for the reuse, adaptation or intensification of the Robin Hood Gardens housing estate in East London by Alison and Peter Smithson.

Our intention is to impact as little as possible on the Smithson?s masterplan, maintaining the central green space between the Woolmore and Cotton buildings and extending the concept of ?stress-free? green space to percolate through new areas of residential blocks. Existing thoroughfares are transformed into tree-lined avenues, and the concrete acoustic barrier on the Eastern side is removed to open up the streetscape with small retail units, cafes and market-stalls.

New medium rise and high rise residential blocks have planted facades and window boxes, extending the feeling of open space up onto the vertical surfaces, and providing year-round colour. Planted areas break up the surface of each block, providing bands of texture across the facade. The provision of green space outside each front door establishes a sense of community ownership of the building.
Circulation to the original Woolmore and Cotton buildings will be improved by the addition of new core buildings at key points around the estate. Large stairwells and lifts will improve safety and security. Within each core block there will be a range of units, both retail and community-based, e.g. nurseries, cafes and hairdressers. Increased provision for community gardens and allotments is provided in the central space, as well as improvements to the sports pitch, with floodlights and viewing areas. The leisure and community centre would provide training facilities and space for community groups, as well as offering improved sports facilities for use by the Woolmore Primary School