Moxon Logo

Client / Private
Budget / GBP 160,000
Stage / Completed

Finalist Grand Designs Awards 2007

Completed in 2007, Daleham Mews is a compact scheme in the heart of the Belsize Park Conservation Area. The brief was to provide additional space to accommodate the client’s expanding family. The scheme more than doubles the usable area of the house.

The envelope is a combination of black rubber and glazing, with Western Red Cedar brise soleil screening both at the upper level. The louvres inhibit solar gain in summer whilst the lower level glazing and large rooflights open completely to allow for an unhindered stack effect to ventilate the whole house.

The treatment of the new elements creates a modulated fa?ade from outside, where transparent, obscured and opaque elements are suspended above retained brickwork. The goal was to create a distinctive and refined modification that nonetheless retained the compact domestic charm and delight of the Mews. On the inside the arrangement allows for far views across North London but simultaneously respects the privacy of the adjoining properties.